Składniki na zdjęciu powyżej:)
Wykonanie:
Miód podgrzać na małym ogniu z cukrem,przyprawami i masłem. mieszać do połączenia składników - NIE ZAGOTOWAĆ!!! Ostudzić.
Mąkę przesiać z sodą i solą, dodać ostudzoną masę miodową i roztrzepane jajko. Wyrobić gładkie,lśniące ciasto. Rozwałkować na grubość ok.0,5 cm i wycinać ulubione kształty:) Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do180st i piec ok. 15min. Wystudzone pierniczki udekorować lukrem.
Smacznego!!!
P.S. dziękuję za życzenia powrotu do zdrowia i melduję, że już mi dużo lepiej :D
Miłego dnia !!!
Taki przepiśnik to ogromna radość dla oczu. Muszę wypróbować przepis. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńuwielbiam pierniczki!!
OdpowiedzUsuń,,mniaammm pierniczki :D i nawet gingerman sie znalazł - bomba :D
OdpowiedzUsuńWarto spróbować :) Pozdrawiamy i zapraszamy do wzięcia udziału w naszym urodzinowym CANDY!
OdpowiedzUsuńno to szał piernikowy rozpoczęty :)) :*
OdpowiedzUsuńObiecuję sobie, że kiedyś upiekę taki prawdziwy piernik staropolski, właśnie z takiego ciasta, które leżakuje przez kilka tygodni. Ale w tym roku przepis na szybkie pierniczki przyda się jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńPiękny twój grudniownik!! No i że z tektury z odzysku, super myśl :)) Będę musiała sobie taki w przyszłym roku obmyśleć, bo teraz to już po obtokach, no i czasu brak ;)) Ja piekę pierniczki z innego przepisu, ciasto musi leżakować, ale za to są mięciuteńkie od razu, nie trzeba czekać ani dnia :)
OdpowiedzUsuńWidze ze grudniownik idealnie spelnia swoja role.
OdpowiedzUsuńDzieki za przepis:)
ależ smakowita stronka :) mmmmniam! kocham pierniczki i pierniczenie ;))
OdpowiedzUsuńDzięki Dziewczyny!!! Fajnie, że mój grudniownik Wam się podoba:) i super, że też będziecie piec pierniczki, już czuję ten cudowny zapach;)
OdpowiedzUsuńUdanych wypieków:D
TY okropna jednak jesteś, pierniczki upiekłaś ;))))
OdpowiedzUsuńNie mogę się doczekać Twojej przeprowadzki!
Fajny i smakowity wpis :)))
OdpowiedzUsuń